Internet snelheid testen? Doe de gratis speedtest!

 Volg de volgende stappen voor een goede snelheidstest:

Verbind je laptop of pc rechtstreeks met je modem via een ethernetkabel.
Sluit alle programma’s en internetpagina’s.
Test de snelheid van WiFi op 1 apparaat, zet WiFi op andere apparaten uit.
Zet de WIFI van je mobiel, laptop en andere verbindingen uit tijdens de test.
 Doe de speedtest bij voorkeur op een rustig moment van de dag.

 
                                                

internet snelheid testen

Doe de speedtest en test jouw internet snelheid

Start de speedtest

Speedtest/internetsnelheid

Wanneer je je aan het oriënteren bent op een nieuw internet abonnement is het raadzaam om eerst een inventarisatie te doen van je huidige situatie. Aan de hand van je dagelijkse ervaringen kun je het best vaststellen wat jij als gebruiker belangrijk vindt bij het gebruik van internet. Merk je dat je niet meer fatsoenlijk kunt browsen op je telefoon terwijl je een serie kijkt op Netflix, en stoor je je hieraan? Dan is het misschien tijd om een bundel te overwegen met hogere snelheden en een grotere bandbreedte. Nu zijn de snelheden die geadverteerd werden bij jouw huidige pakket puur ‘tot’-snelheden of gemiddeldes en kan het daarnaast zomaar zo zijn dat de snelheden tussentijds nog omhoog zijn gegaan. Om vast te stellen wat de huidige situatie is, kun je dan ook het beste een speedtest uitvoeren.

Wat is een speedtest?

Een speedtest is een programmaatje dat je in staat stelt een realistisch beeld te krijgen van de huidige verbinding bij jou thuis. Op basis hiervan kun je dan verschillende conclusies trekken. Wanneer je eigenlijk tevreden bent over je huidige netwerk is het bij een eventueel nieuw abonnement niet noodzakelijk een sneller (en vaak duurder) pakket af te nemen. Natuurlijk is het wijs om rekening te houden met het feit dat ons datagebruik toeneemt in de loop der jaren, maar wanneer je echt niets te klagen hebt weet je ongeveer wat je nodig hebt.

Hoe doe ik zo’n speedtest?

Wanneer je je internetsnelheid in kaart wilt brengen middels een speedtest, kun je hiervoor verschillende website raadplegen. Om te waken voor inaccurate uitslagen (in dit geval een negatievere uitslag) is het wijs om het internetgebruik van het apparaat waarmee je de test uitvoert, maar ook andere apparaten die op dit netwerk zijn aangesloten te minimaliseren. Wanneer je partner in de huiskamer via Netflix een film in 4K (erg hoge resolutie) ligt te kijken op de bank, heeft dit ook invloed op de snelheid die jouw pc of laptop haalt, gezien je Smart TV (of welk device je dan ook gebruikt voor Netflix) dan een groot deel van je bandbreedte in beslag neemt. Sluit dus even alles af wanneer je een speedtest gaat doen, en zorg dat er niet op de achtergrond media gestreamd of gedownload wordt. Zo zorg je voor een waarheidsgetrouw beeld van jouw bestaande netwerk.

Hoe gebruik ik deze resultaten?

Wanneer je uiterst tevreden bent over je netwerk, weet je dat je huidige snelheid voldoende is. Wanneer je dus gaat shoppen voor een nieuw abonnement (of dat nu bij een nieuwe of de huidige provider is) kun je dus dezelfde snelheid aanhouden. Houdt er dan wel rekening mee dat wanneer je overstapt je eerst controleert welke snelheid daadwerkelijk op jouw postcode wordt gehaald, gezien dit per aanbieder kan verschillen.

En wat als ik niet tevreden ben?

Wanneer je niet tevreden bent over de huidige internetsnelheid kun je de resultaten van de speedtest meenemen in je zoektocht naar een nieuw passend netwerk. Online kun je vaak indicatoren terugvinden die aan de hand van waarvoor je je netwerk gebruikt en hoe zwaar je deze belast, een advies wordt uitgebracht wat voor jou de meest passende bundel zou zijn. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met het aantal apparaten dat tegelijkertijd wordt gebruikt. Gezien het gebruik in de loop der tijd enkel toeneemt is het wijs om nog een kleine buffer hierin aan te houden. Je kunt dan ook beter een iets te ruim abonnement hebben, dan iets te krap.

Internet snelheid testen met de wereldwijde breedband speedtest