Overstappen

‘Never change a winning team’ een bekend citaat van Alf Ramsey. Als consument gaat deze vlieger echter niet helemaal op. Situaties veranderen, behoeftes veranderen, budgetten veranderen. Eens in de zoveel tijd is het raadzaam om dingen eens opnieuw onder de loep te nemen. Vaak zal je concluderen dat er ruimte is voor verbetering, voor voordeel, of voor een hele nieuwe aanpak. Wanneer je het hebt over leveranciers van internet, televisie en telefonie, geldt dat wanneer je een overstap kan maken (contracts-vrij bent) er eigenlijk altijd voordeel te behalen valt. Zelfs al ben je uiterst tevreden over je huidige aanbieder, dan loont het vaak toch om zo nu en dan met een andere partij in het huwelijksbootje te stappen. Al is het maar vanwege een actie die enkel geldt voor ‘nieuwe klanten’.

De nieuwe klanten paradox

Het blijft een beetje een vreemd verhaal, een nieuwe klant die een betere aanbieding krijgt dan een trouwe jarenlange klant. Toch komt dit binnen de telecombranche vaker voor dan je denkt. Dit heeft alles te maken met de doelstellingen van een bedrijf. Wanneer je aan iemand binnen deze branche vraagt, welke klant meer waardering verdient; Degene die de sprong waagt en overstapt, of de klant die al sinds jaar en dag gebruik maakt van de diensten? In de meeste gevallen zal deze persoon beamen dat een vaste klant een klein stukje extra korting verdient ten opzichte van een nieuwe klant. Wanneer je het als bedrijf echter goed doet, ga je er eigenlijk al van uit dat je tevreden klanten gewoon weer gaan verlengen. De focus van de verkoopdivisie zal dan voornamelijk liggen op nieuwe klanten, want die hebben misschien net dat extra zetje nodig om over te stappen. Het blijft een moeilijk verhaal; de nieuwe klant zegt ‘wat heb je me te bieden?’ en de bestaande klant zegt ‘en ik dan?’. Daar de nieuwe klanten vaak de aanbiedingen meepakken geldt binnen deze branche dan ook het credo; ‘stap zo nu en dan gewoon eens over’. Dit kan je zomaar een paar honderd euro per jaar schelen.

Wanneer stap je over?

Soms is een overstap een logische stap. Je huidige provider heeft je teleurgesteld, en kan niet de diensten leveren waarmee ze je aanvankelijk als klant hebben mogen verwelkomen. Of misschien had je gewoon geen realistisch beeld van wat een nieuwe situatie precies voor je ervaring als gebruiker zou betekenen. Ook een hele mooie aanbieding kan ervoor zorgen dat je een overstap wil realiseren. Bijvoorbeeld wanneer je het eerste halfjaar een fikse korting krijgt, of bij een tweejarig abonnement een iPad cadeau. Ook zijn er natuurlijk consumenten die stelselmatig ieder jaar overstappen om keer op keer van een aanbieding gebruik te kunnen maken. De providers zijn er namelijk op ingesteld dat jij nadat je contract verstreken is (na 1 of 2 jaar) het te veel moeite vindt om weer helemaal opnieuw te beginnen bij een andere provider om vervolgens de eerste 6 maanden 50% korting te ontvangen. Over het algemeen kost dit ons dusdanig veel tijd en moeite, dat het voor de consument al niet meer interessant lijkt om een overstap te realiseren. Voor een ander geldt echter; die €120,- is snel verdiend.